U heeft een mooi tuinhuis op het oog en wilt daar het liefst zo snel mogelijk mee aan de slag. Maar voordat u uw bestelling plaatst is het raadzaam om even uit te zoeken of u een vergunning nodig heeft voor een tuinhuis.

 

Wanneer heb je géén vergunning nodig voor een tuinhuis?

U heeft meestal géén vergunning nodig wanneer:

  • Het tuinhuis niet hoger is dan 3 meter en geen verdiepingen heeft;
  • Het tuinhuis niet meer dan 50 procent van de tuin in beslag neemt;
  • Het gaat om een tuinhuis bij een permanente woning (dus geen vakantiehuisje of recreatiewoning);
  • Het tuinhuis bij een bestaande woning wordt geplaatst;
  • De afstand tot de erfgrens minimaal 1 meter is als de vloeroppervlakte van het tuinhuis groter is dan 10m2.

 

We moeten hierbij vermelden dat de plaatselijke wet- en regelgeving anders kan zijn, dus het is verstandig dit even na te vragen. Als de gemeente bevestigd dat u geen vergunning nodig heeft, hoeft u de bouw of plaatsing van uw tuinhuis ook niet bij de gemeente te melden. Indien u in een huurhuis woont, kunt u het beste even contact opnemen met de woningbouwvereniging of verhuurder van de woning.

 

Ik heb een tuinhuis geplaatst waarvoor ik eigenlijk een vergunning had moeten aanvragen. Wat nu?

Wanneer u zonder vergunning een tuinhuis plaatst waarvoor u wel een vergunning nodig heeft, dan loopt u het risico dat u het tuinhuis weg moet halen wanneer de gemeente hierachter komt. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen. Als u daarna ook geen actie onderneemt om het tuinhuis weg te laten, zal de gemeente dit zelf doen. Zij zullen de kosten dan op u verhalen.

 

Tot slot

We adviseren om altijd even bij uw gemeente na te vragen of u een vergunning nodig heeft voor een tuinhuis. Dat is overigens ook aan te raden bij andere soorten bijgebouwen, zoals carports en garages en overkappingen en veranda’s.

 

To Top