Het beitsen van een tuinhuis is een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden. Beits dringt diep in het hout door, behoudt de open structuur en heeft vochtregulerende eigenschappen. Dat betekent dat vocht dat in het hout zit, na het beitsen nog wel naar buiten kan. Dit in tegenstelling tot lak, dat dekkend is en de houtstructuur en –nerven verbergt. Lak blijft vergeleken met beits meer op het hout liggen en sluit het hout als het ware af. Maar hoe pakt u dat aan, uw tuinhuis beitsen?

 

De juiste beits

De meeste beitsen zijn transparant. Daardoor blijven de houtstructuur en houtnerven zichtbaar, waardoor uw tuinhuis een natuurlijke uitstraling behoudt. Zorg dat u speciale tuinbeits aanschaft voor het beitsen van uw tuinhuis; dit heeft hogere vochtregulerende eigenschappen waardoor het hout goed kan blijven ademen.

 

Voorbereiding tuinhuis beitsen

Voordat u begint met beitsen, dient u uw tuinhuis grondig te reinigen en te ontvetten. Dit kunt u doen door het hout af te nemen met water en zeep. Laat het hout daarna wel eerst goed drogen voordat u verder gaat! Voor een optimale hechting is het tevens raadzaam het hout op te schuren. Omdat krassen (zeker bij transparante beits) zichtbaar blijven kunt u dit het beste doen met fijnkorrelig schuurpapier. Tot slot is het belangrijk om het te behandelen oppervlak nog even goed af te stoffen.

 

Het beitsen zelf

Bent u eenmaal klaar om aan de slag te gaan met beitsen, zorg dan dat u dit in de juiste omstandigheden doet. Met andere woorden: bij droog weer, wanneer de temperatuur boven de 5°C ligt. Gebruik een geschikte beitsroller en laat de eerste laag drogen alvorens u een tweede laag aanbrengt. Voor beitsen geldt: hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper de kleur.

To Top