Wanneer u ook in de koudere maanden van het jaar gebruik wilt blijven maken van uw tuinhuis, is het wel zo prettig als u hier verwarming heeft. De meeste tuinhuizen en blokhutten beschikken echter niet over centrale verwarming. Welke mogelijkheden heeft u dan om uw tuinhuis te verwarmen?

 

U kunt uw tuinhuis verwarmen met…

 

#1. Een elektrische kachel

Een elektrische kachel is makkelijk en goedkoop in aanschaf. Hou er wel rekening mee dat deze kacheltjes vaak behoorlijke energievreters zijn. In tegenstelling tot uw CV-ketel en radiatoren zal hij niet automatisch uitgaan op het moment dat de gewenste temperatuur bereikt is, dus u moet er ook op letten dat u de kachel uitschakelt wanneer u het tuinhuis verlaat.

 

#2. Een houtkachel

Een houtkachel creëert veel sfeer en hoeft ook niet veel te kosten. Hout is ook een goedkope brandstof. Wel zijn een goede rookafvoer en ventilatie noodzakelijk. Een houtkachel vergt tevens periodiek onderhoud om de veiligheid te waarborgen. Daarbij is de fijnstof die een houtkachel uitstoot slecht voor het milieu.

 

#3. Een pelletkachel

Een pelletkachel is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor een conventionele houtkachel. Pelletkachels werken op pellets (geperste korrels van afvalhout) en produceren ongeveer 80 procent minder fijnstof. Bovendien kunt u een pelletkachel combineren met een thermostaat. Ze zijn relatief prijzig in aanschaf, maar qua gebruik wel een van de goedkoopste opties.

 

#4. Een petroleumkachel

Een energiezuinige petroleumkachel is ideaal voor tuinhuisjes zonder stroomvoorziening, gas of afvoer, met een oppervlak tot 75m2. De ruimte warmt bijzonder snel op en u profiteert van een hoog rendement. Daarbij kunnen moderne petroleumkachels gecombineerd worden met bijvoorbeeld een thermostaat of timer. 

 

Tot slot

Welke oplossing u ook kiest om uw tuinhuis te verwarmen, we raden aan om altijd eerst te kijken of uw tuinhuis goed genoeg geïsoleerd is. Is dat niet het geval, dan zal er te veel warmte ontsnappen om echt efficiënt te kunnen verwarmen.

To Top