Tuinhuis zelf maken

Wilt u uw nieuwe tuinhuis zelf maken? Dan zijn er behoorlijk wat zaken om rekening mee te houden. Hou de onderstaande tips in acht, dan kunt u een hoop problemen en teleurstellingen voorkomen!

 

#1. Neem de tijd om het tuinhuis in te meten

Een goed begin is het halve werk, dus meet niet te haastig in. Noteer zorgvuldig alle afmetingen en zorg dat er voldoende ruimte rondom het tuinhuis is. Let ook op dat de ondergrond waterpas is, zodat u de wanden straks perfect haaks kunt opbouwen.

 

#2. Zorg voor een goede fundering

Een goede fundering is niet alleen belangrijk om te zorgen dat uw tuinhuis stevig staat, het voorkomt ook dat de onderkant van het tuinhuis gaat rotten. Is een betonnen fundering niet mogelijk, leg dan een ondervloer van betontegels aan en kies voor funderingsbalken van duurzaam hardhout.

 

#3. Behandel het hout vóór het plaatsen van het tuinhuis

Het kan verleidelijk zijn om na het inmeten direct te beginnen met het opbouwen van uw nieuwe tuinhuis. Maar om de levensduur van het hout te verlengen dient dit voor het plaatsen behandeld te worden met houtbeits, zodat u overal goed bij kunt. U kunt uiteraard ook kiezen voor hout dat reeds geïmpregneerd is.

 

#4. Hou rekening met de werking van het hout

Hou er bij het monteren van uw tuinhuis rekening mee dat het hout nog zal uitzetten. De wanden en dakplanken dienen ‘losjes’ gemonteerd te worden, met één of twee millimeter tussenruimte. Monteert u ze te strak, dan bestaat het risico dat het hout op sommige plaatsen bol gaat staan. Uitzondering op deze regel is wanneer u vers geïmpregneerd hout gebruikt; dit zal niet meer uitzetten en kan dus wel strak gemonteerd worden.

 

#5. Vergeet de hemelwaterafvoer niet

Een goede hemelwaterafvoer voorkomt lekkages en houtrot en verlengd de levensduur van uw tuinhuis. Met name bij tuinhuisjes met platte daken is een goed afvoersysteem erg belangrijk. Let er wel op dat de dakgoten en regenpijpen jaarlijks worden schoongemaakt!

To Top