Als u op zoek gaat naar een geschikt buitenverblijf voor in de tuin, dan komt u zowel tuinhuisjes als blokhutten tegen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis?

 

Constructiesysteem

Hoewel tuinhuizen en blokhutten op het eerste oog veel op elkaar kunnen lijken, is er wel degelijk sprake van verschillen. Het belangrijkste verschil zit in het constructiesysteem. Bij blokhutten wordt namelijk gebruik gemaakt van speciaal blokhut-constructiesysteem, dat gebruik maakt van zogeheten overlappende hoekverbindingen. Dit zorgt ervoor dat een blokhut in principe altijd rechthoekig of vierkant is. Dit in tegenstelling tot een tuinhuis, dat met verschillende constructiesystemen kan worden gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan stapelbouw of houtskeletbouw. Een tuinhuis kan dus niet alleen rechthoekig of vierkant zijn, maar bijvoorbeeld ook vijfhoekig, zeshoekig of L-vormig.

 

Daktypes

De veelzijdige vormen van tuinhuizen bieden meer mogelijkheden op het gebied van daktypes. Waar u met een blokhut vaak beperkt bent tot een standaard plat dak of zadeldak, kunt u met een tuinhuis (afhankelijk van het model uiteraard) vaak ook kiezen voor bijvoorbeeld een lessenaarsdak, kapschuurdak, piramidedak of getrapt dak.

 

Stevigheid

Dat unieke constructiesysteem met overlappende hoekverbindingen zorgt ervoor dat blokhutten bijzonder robuust zijn. Dat maakt ze tot een zeer duurzame investering. Daarmee willen we echter niet impliceren dat elk tuinhuis een wankel bouwwerk is; afhankelijk van het bouwsysteem dat door de fabrikant is toegepast, kan een tuinhuis net zo stevig zijn als een blokhut. U dient echter wel rekening te houden met kwaliteitsverschillen tussen verschillende tuinhuis-modellen.

 

Tot slot

De hierboven genoemde verschillen zijn door innovatieve ontwikkelingen de laatste jaren steeds kleiner geworden. We kunnen dan ook rustig stellen dat zowel blokhutten als tuinhuizen tegenwoordig eindeloos veel mogelijkheden bieden. Uiteindelijk zit het verschil hem vooral in de benaming, en kunt u met beide varianten een prachtig buitenverblijf creëren dat in alle opzichten aan uw wensen en behoeften voldoet.

To Top