Om te zorgen dat uw tuinhuis optimaal bestand is tegen de weersinvloeden, is het belangrijk om te kiezen voor behandeld hout – of het hout na aanschaf zelf te behandelen. Daarbij heeft u de keuze uit verschillende methodes. Hieronder leggen we het verschil uit tussen hogedruk impregnatie en handmatige impregnatie met houtbeits.

 

Hout impregneren met houtbeits

Wanneer u een tuinhuis van onbehandeld hout aanschaft, kunt u het hout te behandelen met houtbeits. Het is aan te raden om dit te doen voordat het tuinhuis geplaatst wordt; op die manier kunt u namelijk goed bij alle hoeken en groeven die, als het tuinhuis eenmaal staat, niet meer (makkelijk) bereikbaar zijn. Daarnaast is het zaak om te kiezen voor een houtbeits die niet alleen geschikt is voor buitengebruik, maar ook voor de gebruikte houtsoort. Om de levensduur van uw tuinhuis te verlengen wordt doorgaans geadviseerd om het hout jaarlijks opnieuw te behandelen.

 

Hogedruk impregnatie

U kunt er ook voor kiezen om een tuinhuis te kopen van hout dat reeds onder hoge druk geïmpregneerd is. Bij hogedruk impregnatie wordt het hout in een grote ketel gedaan, waarna deze vacuüm wordt getrokken. Zodra de druk uit de ketel is wordt deze gevuld met impregneermiddel, waarna de druk geleidelijk aan wordt opgevoerd. Met deze methode wordt het impregneermiddel als het ware in het hout geperst, waar het aan de houtcellen wordt gebonden. Indien gewenst kan hout dat onder druk is geïmpregneerd later nog worden nabehandeld met beits.

 

Wat is de beste impregneermethode?

Hogedruk impregnatie maakt het mogelijk om het hout veel dieper te impregneren dan wanneer u het alleen met houtbeits zou behandelen. Met hogedruk impregnatie kan dan ook een langere levensduur gerealiseerd worden. Dat gezegd zijn er ook houtsoorten (zoals Douglashout) die van nature veel harsen en oliën bevatten en daardoor al een zeer goede weersbestendigheid bieden. Bij deze houtsoorten is hogedruk impregnatie dus niet nodig en zal een eventuele behandeling met houtbeits prima volstaan.

To Top