Bent u van plan om een tuinhuis aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje gezet!

 

#1. De afmetingen

De afmetingen van uw nieuwe tuinhuis zijn in de eerste plaats afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw tuin. Het is immers niet de bedoeling dat uw tuin wordt opgeslokt door het tuinhuis! Ook de manier waarop u het tuinhuis wilt gaan gebruiken speelt mee. Een tuinhuisje dat u voornamelijk gebruikt voor het bewaren van gereedschap, hoeft bijvoorbeeld niet zo groot te zijn als een tuinhuisje dat u als thuiskantoor wilt gebruiken.

 

#2. Het model

De keuze voor het model tuinhuis is grotendeels afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte. Echter is het raadzaam om wel de praktische kant in gedachten te houden. Wanneer het tuinhuis echt als leef- of werkruimte wordt gebruikt, is het bijvoorbeeld wel zo prettig als het een aantal ramen heeft. Gebruikt u het als opslaghok of schuur, dan zijn dergelijke extra’s minder belangrijk.

 

#3. Het houttype

Het houttype is niet alleen bepalend voor de uitstraling van uw tuinhuis, maar ook voor het onderhoud. Geeft u de voorkeur aan een duurzame houtsoort met een lange levensduur, dan is een Douglas tuinhuis een aanrader. U kunt ook kiezen voor geïmpregneerd hout. Een tuinhuis van onbehandeld hout is goedkoper in aanschaf, echter zult u dan zelf wel aan de slag moeten om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden.

 

#4. De fundering

De fundering van uw tuinhuis moet altijd waterpas zijn. Voor kleine tuinhuisjes is een harde, aangestampte grond met tegels wel voldoende, maar bij grotere en zwaardere tuinhuizen is een betonnen fundering aan te raden.

 

#5. Gemeentelijke toestemming

Informeer altijd eerst bij uw gemeente of het nodig is om een vergunning voor uw tuinhuisje aan te vragen. Dit verschilt per gemeente en is tevens afhankelijk van de afmetingen van het bouwwerk en de plek waar u het wilt neerzetten.

To Top